Επεμβάσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων

19 Απριλίου 2017by epidomiUncategorized0

P1070712.jpg

Ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίου (πολυκατοικίας, μονοκατοικίας ή διαμερίσματος) είναι το σύνολο των επεμβάσεων που γίνονται σε αυτό, με σκοπό την μείωση των ενεργειακών αναγκών του κτιρίου για θέρμανση και ψύξη. Οι πιο συνηθισμένες εργασίες είναι:

1. Εξωτερική θερμομόνωση τοίχων
Η ολοκληρωμένη θερμομόνωση δομικών στοιχείων όπως οι τοιχοποιίες συμβάλλουν αποτελεσματικά στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας για θέρμανση και ψύξη, αναβαθμίζει τη θερμική άνεση των κατοίκων, απαλείφει τις ζημιές από υγρασίες και μούχλες (φαινόμενο συμπύκνωσης) στα σημεία που υπάρχουν θερμογέφυρες αλλά και προστατεύει την κατασκευή από ρωγμές, θραύσεις και τη θερμική καταπόνηση που υφίστανται.
Η εξοικονόμηση ενέργειας για θέρμανση και ψύξη μόνο από την σωστή θερμομόνωση τοιχοποιίας φτάνει ως και 25%.

2. Μόνωση ταράτσας
Η θερμομόνωση της οροφής ενός κτιρίου αποτελεί την πιο αποτελεσματική παρέμβαση εξοικονόμησης ενέργειας σε ένα κτήριο, ειδικά στα διαμερίσματα τελευταίου ορόφου πολυκατοικιών. Το δώμα αποτελεί το πιο ευπαθές δομικό στοιχείο σε ένα κτήριο, μιας και είναι εκτεθειμένο σε ήλιο, άνεμο, βροχή και χιόνι. Η θερμομόνωση της ταράτσας, η οποία συνοδεύετε συνήθως και από την υγρομόνωση για μια ολοκληρωμένη λύση, προστατεύει την πλάκα του κτιρίου από τις καιρικές μεταβολές που σταδιακά την αποσαθρώνουν. Έτσι εξασφαλίζουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στα δομικά υλικά αλλά και αναβαθμίζουν την θερμική άνεση του ενοίκων του τελευταίου ορόφου του κτιρίου. Η εξοικονόμηση ενέργειας που γίνεται από την θερμομόνωση της ταράτσας φτάνει μέχρι και το 35%.

3. Μόνωση με εφαρμογή ψυχρών υλικών σε δώματα ή ταράτσες κτιρίων
Ψυχρά υλικά, χαρακτηρίζονται οι πλάκες (κατασκευασμένες από ειδικά αδρανή υλικά, τσιμέντο, πρόσθετα και χρωστικές ουσίες) με υψηλή ανακλαστικότητα στην ηλιακή ακτινοβολία και με υψηλό συντελεστή εκπομπής υπέρυθρης ακτινοβολίας. Η οροφή της ταράτσας μένει κυριολεκτικά «ψυχρή», διατηρώντας το κτίριο και το περιβάλλον ψυχρότερο και τη θερμοκρασία πιο σταθερή.

Η εξοικονόμηση ενέργειας που γίνεται από την θερμομόνωση της ταράτσας φτάνει μέχρι και το 35%.

4. Αντικατάσταση εξωτερικών κουφωμάτων

Η πιο διαδεδομένη παρέμβαση για την αναβάθμιση των υφιστάμενων κτιρίων, είναι η αντικατάσταση των εξωτερικών κουφωμάτων με σύγχρονα, ενεργειακά αποδοτικά κουφώματα με πιστοποιημένες ιδιότητες. Η εξοικονόμηση ενέργειας που επιτυγχάνεται με την αντικατάσταση των κουφωμάτων με νέα τα οποία διαθέτουν διπλούς υαλοπίνακες και θερμομονωτικό πλαίσιο (θερμοδιακοπή) οδηγεί σε εξοικονόμηση ενέργειας, που ανέρχεται σε ποσοστό έως 25%. Η βελτίωση της θερμικής άνεσης χειμώνα-καλοκαίρι είναι εντυπωσιακή.

5. Αναβάθμιση θέρμανσης και ζεστών νερών χρήσης
Μια ακόμα σημαντική όσο και διαδεδομένη ενεργειακή επέμβαση σε κτίρια είναι η αναβάθμιση των Θερμικών Συστημάτων τους ανεξάρτητα αν αυτά είναι κεντρικά ή αυτόνομα. Τα παλιά συστήματα θέρμανσης πετρελαίου είναι ενεργοβόρα και χρήζουν άμεσης αντικατάστασης με συστήματα νέας γενιάς, που διαθέτουν πιστοποιημένες ιδιότητες σύμφωνα με μελέτη μηχανικού, ώστε να μην καταναλώνουν άσκοπα ενέργεια.
Τα συμβατικά θερμικά συστήματα αποτελούνται από τον λέβητα – καυστήρα φυσικού αερίου συμπύκνωσης, τις σωληνώσεις, τον κυκλοφορητή και τα θερμαντικά σώματα. Στις ανακαινίσεις διαμερισμάτων στην Θεσσαλονίκη αλλά και σε άλλα αστικά κέντρα που υπάρχει οικιακό δίκτυο φυσικού αερίου, οι εγκαταστάσεις επιτοίχιων λεβήτων αερίου είναι μια αποδεδειγμένη ποιοτική και οικονομική λύση θέρμανσης αλλά και παροχής ζεστών νερών χρήσης.
Εκτός των συμβατικών θερμικών συστημάτων, υπάρχουν και τα ηλιακά θερμικά συστήματα. Στη χώρα μας είναι ευρέως γνωστοί οι ηλιακοί θερμοσίφωνες με τους οποίους θερμαίνεται το ζεστό νερό χρήσης για μπάνιο και πλυντήρια.

6 Ηλιακός θερμοσίφωνας
Ηλιακό θερμοσίφωνα ονομάζουμε το ενεργητικό ηλιακό σύστημα το οποίο εκμεταλλεύεται την ηλιακή ενέργεια για να θερμάνει νερό χρήσης. Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες είναι από τις πιο απλές και αποδοτικές συσκευές που χρησιμοποιούν πράσινη ενέργεια. Εξασφαλίζουν οικονομία με τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, συμβάλλοντας σημαντικά στην προστασία του περιβάλλοντος. Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες στην χώρα μας είναι συνήθως κλειστού κυκλώματος, στους οποίους το νερό χρήσης βρίσκεται αποθηκευμένο στο μπόιλερ, ενώ η μεταφορά ενέργειας από το συλλέκτη στο μπόιλερ γίνεται με τη βοήθεια του κλειστού κυκλώματος, που περιέχει άλλο νερό, πλήρως διαχωρισμένο από το νερό χρήσης. Το μπόιλερ είναι συναρμολογημένο επάνω στη βάση του συλλέκτη και βρίσκεται ψηλότερα από αυτόν, με αποτέλεσμα η ροή νερού στο κλειστό κύκλωμα να γίνεται με φυσικό τρόπο (το θερμό ανεβαίνει μόνο του ψηλά και ωθεί το νερό που έχει κρυώσει στο μπόιλερ να επιστρέψει στον συλλέκτη για αναθέρμανση).

7 Σκίαση με πέργολα
Η κατασκευή πέργολας αποτελεί την ενδεδειγμένη λύση σταθερής σκίασης του μπαλκονιού συνδυάζοντας λειτουργικότητα και αισθητική. Σε διαμερίσματα με μεγάλα μπαλκόνια η χρήση πέργολας επιτρέπει την χρήση του χώρου χειμώνα-καλοκαίρι προσφέροντας ουσιαστική προστασία από τον ήλιο ή τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Επιπλέον παρέχουν ενεργειακά οφέλη στην ψύξη του διαμερίσματος κατά τους θερινούς μήνες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *